Hyvinvointi

Tiedosta arkesi stressitekijät – myös itsellesi mieluisimmat asiat voivat olla niitä

Veikkaan, että moni meistä tasapainoilee kiireisessä arjessa työn ja vapaa-ajan välillä. Töissä pyritään olemaan mahdollisimman tehokkaita ja kotona koitetaan täysin rinnoin nauttia vapaa-ajasta, joka sekin on saattaa välillä olla yhtä tiukkaan aikataulutettu kuin työkalenteri. Työn haastavuus sekä tiukkaan aikataulutettu ja kiireinen elämäntyyli ei aina tarjoa mahdollisuutta hengähtämiseen ja rauhoittumiseen, jolloin keho ja mieli eivät välttämättä saa tarpeeksi lepoa. 

Havaitsemme usein helpommin elämästämme ikävät ja negatiiviset asiat, jotka aiheuttavat meille stressiä, kuten kiireen tuntu töissä, ärsyttävät työtoverit, taloushuolet, erilaiset sosiaalisten suhteiden ongelmat ja niin edelleen. Vaikeampaa voi olla tunnistaa tilanteet ja asiat, jotka luovat meille niin kutsuttua positiivista stressiä eli eustressiä.

Positiivista stressiä voivat olla esimerkiksi uuden työn aikaansaama innostus, laaja ystäväpiiri, joka pitää kiireisenä tai muut todella kiinnostavat ja innostavat projektit. Nämä positiiviset stressitekijät ovat usein todella hyödyllisiä, sillä niiden aikaansaama innostus ja hyvän mielen tunne toimivat hyvänä onnellistajana, mutta voivat parhaimmassa tapauksessa myös auttaa meitä saavuttamaan toiminnallemme asettamamme tavoitteet ja näin antavat meille niitä todella tärkeitä onnistumisen ja merkityksellisyyden kokemuksia, joita tarvitsemme jaksaaksemme työssä ja arjessa.

Tässä piilee myös vaara, sillä harvoin hoksaamme ajatella kuinka elämämme iloisimmat ja energisoivat asiat voivat salakavalasti tuottaa meille uupumusta ja väsymystä, mikä voikin kääntyä meitä itseämme vastaan. Kuulostaahan se ihan järjettömältä, että stressaannut ja uuvut, vaikka kaikki olisikin hyvin.

Stressi on luonnollinen osa elämää, eikä sitä missään nimessä kannata pelätä tai vältellä. Stressin pelon sijaan olisikin järkevää pohtia, millä tavalla pystyt säätelemään stressiin liittyviä tekijöitä, sillä liian pitkään jatkunut stressitila – oli se sitten ikävien tai innostavien asioiden aikaansaamaa – sotkee kehomme palautumisjärjestelmän ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa uupumukseen.

Stressin hallinnan näkökulmasta onkin erittäin tärkeää olla tietoinen siitä, millaisista asioista oma arki muodostuu ja millaisia stressitekijöitä arkesi pitää sisällään. 

Näin alkavan syksyn kynnyksellä haluan kannustaa kaikkia hieman tutkailemaan omaa arkeaan, sillä oman toiminnan aktiivisen tarkkailun ja arvioinnin kautta voimme tehdä tarvittavia muutoksia, jotka auttavat meitä jaksamaan arjessamme paremmin. Hyvä on esimerkiksi miettiä: mitkä asiat täyttävät kalenterisi, mitkä asiat ovat sinulle tärkeimpiä ja miksi, oletko varannut tarpeeksi aikaa palautumiseen, saatko riittävästi unta, onko jotain,  mitä voisit tehdä toisin, jotta jaksaisit arjessa paremmin.

Energiaa just sun syksyyn!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *