Itsensä johtaminen, Motivaatio, osaamisen kehittäminen, tavoitteet

Huolella asetetut tavoitteet ovat työkalu unelmien saavuttamiseksi

Oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan, mikä on unelmien ja tavoitteiden välinen ero?

Usein unelmat mielletään haaveiksi ja pilvilinnoiksi, asioiksi, jotka ovat niin korkealentoisia, että ne tuskin koskaan toteutuvat. Näin ehkä onkin, jos tyydymme vain unelmointiin.

Minä väitän, että useimmat unelmat on mahdollista saavuttaa, mutta se harvoin tapahtuu itsestään ja puolivahingossa, vaan juuri se klisee siitä, kuinka me itse teemme unelmistamme totta, on se mikä pitää paikkansa. Lottovoittajankin on täytynyt mennä kauppaan ja ostaa itselleen voittokuponki. Ilman tätä omaa aktiivista toimintaa voitto olisi jäänyt saamatta.

Tavoitteet ovat puolestaan päämääriä, joilla on yhteys motivaatiomme muodostumiseen ja parhaimmassa tilanteessa ne ovat juuri se työskentelyämme eteenpäin työntävä voima silloinkin, kun kohtaamme erilaisia hidasteita ja haasteita. 

Tavoitteet ovat keino unelmien saavuttamiseen.

Tästäkin huolimatta tavoitteet ja niiden asettaminen koetaan (liian) usein turhana ja ehkä jopa ahdistavana asiana. Osa saattaa kokea tavoitteet jopa hyvin stressaavina, koska pelko epäonnistumisesta valtaa mielen.

Itse kuitenkin näen tavoitteet ennen kaikkea pieninä ja suurina unelmina, joita kohti on lähdetty systemaattisesti kulkemaan. Parhaimmassa tapauksessa tavoitteet ovatkin unelmia selkeiden etenemissuunnitelmien ja päämärätietoisen asenteen kera.

Unelma on tavoite ilman selkeää suunnitelmaa. 

Väitänkin, että useimmat unelmat on mahdollista saavuttaa nimenomaan muuttamalla ne tavoitteiksi ja pohtimalla itse aktiivisesti, kuinka tämän tavoitteen voi saavuttaa. Millaisia toimenpiteitä pitäisi tehdä, että tavoitteen saavuttaminen olisi mahdollista? Onko tavoite mahdollista saavuttaa kerrallaan, vai olisiko järkevämpää lähteä etenemään pienin askelin kohti suurempaa unelmaa?

Tavoitteisiin liittyvää tutkimusta on paljon ja onkin nostettu esiin muutamia perus seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun asetat itsellesi tavoitteita. Tässä sinulle muutama vinkki unelmiesi ja tavoitteiden saavuttamiseksi.

SMART -tavoitteen asettamisen malli on varmasti useimmille tuttu. Tämän mukaan hyvä tavoite on ennen kaikkea tarkka (spesific), mitattavissa oleva (measurable), saavutettavissa oleva (achievable), Merkityksellinen (relevant) ja mahdollinen aikatauluttaa (time-bound). 

Tarkkuus viittaa siihen, että pohdit tavoitetta asettaessasi kuka tekee, mitä tekee, missä tekee ja milloin tekee. Jaat ehkä jopa isoimmat tavoitteet pienemmiksi osatavoitteiksi, jotta niiden hahmottaminen ja aikatauluttaminen, mutta myös savuttaminen olisi helpompaa.

Mitattavissa oleva viittaa siihen, että jo tavoitetta asettaessasi pohdit, että mikä on toivottu lopputulos ja miten voit seurata etenemistäsi kohti tavoitetta, eli miten voit “mitata” etenemistä. Tämä mahdollistaa sen, että voit tehdä itsellesi näkyväksi oman etenemisesi, mikä taas auttaa sinua jatkamaan eteenpäin. Tämä on hyvin tärkeää, sillä tavoitteita ja unelmia ei juuri koskaan saavuteta yhdessä yössä.

Saavutettavissa olevalla viitataan siihen, että hyvä tavoite on tarpeeksi haastava, laittaen meidät ponnistelemaan sopivasti, ei liikaa eikä liian vähän. Näin mielenkiinto säilyy pidempään ja jaksamme tehdä töitä tavoitteen saavuttamiseksi entistä motivoituneempina.

Tavoitteen merkityksellisyys on puolestaan tärkeä, koska sen näkeminen ja tunnistaminen auttaa herättämään sisäisen motivaatiosi ja auttaa jaksamaan myös silloin, kun tavoitteen eteen työskentely maistuu puulta. Pohdi siis aina, miksi tavoitteen saavuttaminen on sinulle tärkeää ja miten tavoitteen saavuttaminen on kytköksissä osaamiseesi, kehittymiseesi ja isommassa kuvassa myös yrityksen/työpaikkasi toimintaan.

Tavoitteiden sitominen aikaan on myös tärkeää. Näin asetat itsellesi selkeän päämäärän ja aikarajan. Kun pidät aikataulun mielessäsi ja luot tarkan suunnitelman, joka mahdollistaa aikataulussa pysymisen sinun on myös mahdollista muuttaa unelmista muotoilut tavoitteet todeksi.

Panostamalla tavoitteiden asettamiseen voit myös luoda paremman pohjan niiden saavuttamiselle, sillä tarkkoja ja realistisia asioita kohti kulkeminen on helpompaa. Tämän lisäksi saavutettavissa olevat tavoitteet myös luovat meihin uskoa, lisäävät itseluottamusta, tarjoavat meille tärkeitä onnistumisen kokemuksia ja motivoivat jatkamaan työskentelyä eteenpäin.

Haluatko siis olla, unelmoija vai kenties se joka tekee unelmista totta? Jos valitsit jälkimmäisen, niin otahan yllä esitetyt vinkit käyttöön ja aloita matka kohti unelmia jo heti tänään.

”Tämä teksti on tehty yhteistyössä Oulun yliopiston SISU:a ja digiä yrittäjyyteen –hankkeen kanssa (linkki hankkeen sivuille tässä), jonka rahoittajana toimii ESR (Euroopan rakenne- ja investointirahastot)”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *